Toyota vodonični kertridži bi mogli postati baterije budućnosti

Više slika

Više slika

Toyota planira da predstavi inovativne prenosive vodonične kertridže krajem ovog meseca u Japanu, otkrivajući potencijal koji bi mogao promeniti način na koji koristimo energiju...

Ovi kertridži, smanjeni po veličini i težini, osmišljeni su kako bi vodonik postao pristupačan i siguran izvor energije koji se može koristiti u svakodnevnim situacijama, slično kao ogromne AA baterije.

Kako bi vodonični kertridži mogli promeniti svakodnevnicu?

Toyota vidi široku primenu za ove prenosive kertridže. Osim što mogu napajati gorivne ćelije i generisati električnu energiju, moguće ih je koristiti za kuvanje zahvaljujući sagorevanju vodoničnog gasa. U saradnji sa kompanijom Rinnai, Toyota je razvila šporet na vodonični pogon, čime je stvoren novi, održiv način pripreme hrane.

Jedna od najzanimljivijih mogućnosti koje ovi kertridži nude jeste njihova upotreba u vozilima sa gorivnim ćelijama (FCEV). Umesto tradicionalnog načina dopunjavanja rezervoara, vlasnici FCEV bi mogli jednostavno zameniti prazne kertridže novim, olakšavajući proces punjenja gorivom na način sličan zamenjivanju baterija.

Povezivanje sa svakodnevnim životom

Toyota ne vidi ove kertridže samo kao izvor energije za vozila, već i kao rešenje za napajanje udaljenih zgrada i objekata. Njihova prenosivost otvara mogućnost korišćenja vodonika kao energetske rezerve u područjima bez stabilnog pristupa električnoj mreži.

Vodonični kertridži i šire inovacije

Pored vodoničnih kertridža, Toyota će na Japan Mobility Show 2024 prikazati svoj GR Corolla trkački automobil, sa vodoničnim pogonom, koji se takmiči na trkama izdržljivosti od 2023. godine. Ovaj model demonstrira Toyota odlučnost u istraživanju novih mogućnosti za vodoničnu tehnologiju, ne samo na putu, već i na trkačkoj stazi.

Pored toga, Toyota će predstaviti i sistem za skladištenje energije koji koristi baterije iz starih električnih vozila. Ove baterije, iako istrošene, mogu se obnoviti i koristiti za skladištenje preostale energije, čime se doprinosi stabilnoj isporuci struje i širenju obnovljivih izvora energije, poput solarnih i vetroelektrana.

Budućnost energetskih sistema

Inovacije poput Toyota vodoničnih kertridža mogle bi značajno oblikovati budućnost energetskih sistema. Sa sve većim potrebama za obnovljivim i čistim izvorima energije, ove tehnologije nude rešenja koja nisu samo efikasna, već i održiva. Vodonik se sve više ističe kao ključni igrač u energetskoj tranziciji, a Toyota je odlučna da predvodi ovu promenu.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group