Tehnologija za kontrolu brzine obavezna za sve nove automobile u Evropi

Intelligent Speed Assist (ISA) tehnologija za sprečavanje prebrze vožnje postaje obavezna za sve nove automobile na kontinentu počevši od 7. jula.

Evropljani koji vole brzo da voze i traže novi automobil bolje da se pripreme za poplavu elektronskih opomena od sledeće nedelje. Počevši od 7. jula, svi novi automobili prodati na kontinentu moraju biti opremljeni inteligentnim asistentom za brzinu (ISA), odnosno softverom dizajniranim da obeshrabri vozače od prekoračenja ograničenja brzine.

Mnogi automobili koji su trenutno u prodaji već imaju ISA, jer je on postao obavezan za sve novouvedene modele od jula 2022. godine nadalje. Ali modeli koji su uvedeni pre tog datuma mogli su proći bez ove tehnologije do ovog meseca.

ISA ne sprečava u potpunosti vozače da prekorače postavljeno ograničenje, već pokušava da ih nežno podseti na njihove zakonske i moralne obaveze da se pridržavaju ograničenja brzine tako što izdaje podsetnike. EU je prepustila proizvođačima automobila da odrede tačnu prirodu tih podsetnika, ali opcije uključuju audio-vizuelna upozorenja pa čak i dodatni otpor na gas papučici.

Vozači mogu izabrati da ignorišu upozorenja ili da ih potpuno isključe. Ali ona će se uvek automatski uključiti kada sledeći put startujete automobil.

Evropski savet za bezbednost saobraćaja (ETSC) je lobirao da se snaga motora smanji kada automobil dostigne zakonsko ograničenje brzine, ali automobilska industrija je pružila otpor, što znači da vozači i dalje mogu koristiti punu snagu kada im je potrebna, na primer da izađu iz opasnosti ili jednostavno zato što žele da voze brzo.

ISA može koristiti kombinaciju GPS podataka i kamera za čitanje saobraćajnih znakova kako bi odredio kojom brzinom treba da se krećete, ali nije uvek tačan. Ponekad može pokupiti znak sa sporednog puta i pogrešno pretpostaviti da se niže ograničenje primenjuje na put kojim se krećete.

Automobili prodati u Severnoj Americi trenutno nemaju ISA, ali NHTSA i Institut za osiguranje i bezbednost na putevima (IIHS) zalažu se za njegovo uvođenje. I čini se verovatnim da će uskoro biti uveden s obzirom na to da je SAD nedavno usvojila zakon koji zahteva da svi automobili imaju sofisticirane sisteme automatskog kočenja u hitnim slučajevima do 2029. godine.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group