Policajac u Feniksu zaustavio Waymo bez vozača koji vozi pogrešnim putem, ko plaća kaznu?

Autonomni Jaguar robotaksi zaustavljen od strane policije nakon što je vozio u suprotnom smeru saobraćaja...

Pretnja da ćemo dobiti kaznu ili da će nam biti oduzeta vozačka dozvola jedan je od glavnih razloga zašto javni putevi nisu jedan veliki haos. Ali šta se dešava kada policajci primete prekršaj, a nema vozača kome mogu napisati kaznu? To je situacija u kojoj se našao jedan policajac nakon što je zaustavio suicidalni Waymo robotaksi u Feniksu, u Arizoni.

Prema podacima policije Feniksa, autonomni Jaguar I-Pace taksi je prošlog meseca viđen kako vozi u suprotnom smeru saobraćaja – potez koji bi svakom ljudskom vozaču sigurno doneo sirene i rotaciju.

Snimak sa kamere na telu policajca prikazuje kako izlazi iz svog patrolnog automobila i prilazi Jaguaru, kako bi, kao što je već pretpostavio, otkrio da nema nikoga za volanom. Ali, prozor taksija se ipak spušta kao da ima nekoga, i policajac je tada mogao da razgovara sa Waymo operaterom putem ugrađene telekomunikacione tehnologije.

„Vaš automobil je ušao u suprotan smer saobraćaja,“ objašnjava policajac Waymo operateru, koji potom kaže da će odmah proveriti na svom kompjuterskom sistemu.

Ne vidimo snimak incidenta koji je doveo do zaustavljanja, ali kada jedan radoznali prolaznik priđe da vidi šta se dešava, policajac objašnjava da je Waymo ušao u suprotan smer saobraćaja na gradilištu, a zatim prošao kroz raskrsnicu kada je uključio rotaciju da ga zaustavi.

Prema policijskim zapisima, zaustavljanje je zaključeno bez daljih mera, pri čemu je policajac napisao: „nije moguće izdati kaznu računaru.“

Waymo kompanija odreagovala, ali zabrinutost ostaje

Waymo je prvo odbio da razgovara o incidentu kada ih je AZCentral kontaktirao, ali kada je sajt rekao da će objaviti priču, kompanija je popustila, tvrdeći da je Jaguar naišao na „nejasne oznake na gradilištu“ i da je „bio blokiran da se vrati u ispravan smer“ oko 30 sekundi. Izveštaj AZCentral takođe sadrži snimak iz odvojenog incidenta loše vožnje Waymo u Feniksu, gde je jedan I-Pace viđen kako vijuga po putu kao pijan vozač. Taj video možete pogledati ispod.

Pravne rupe i potreba za promenama

Trenutni saobraćajni zakoni, dizajnirani za ljudske vozače, ne dozvoljavaju da autonomni automobili ili taksiji dobiju kazne, ali čini se pogrešnim da oni mogu voziti opasno i izvući se iz nečega što bi nas ostale dovelo u velike probleme. Sigurno bi trebalo da postoji neki sistem za kažnjavanje firmi odgovornim za tehnologiju bez vozača?

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group