PEUGEOT kompletira svoju EV liniju sa novim PEUGEOT E-408

Više slika

Više slika

PEUGEOT je kompletirao svoju liniju električnih vozila sa potpuno električnom verzijom PEUGEOT 408, nakon lansiranja plug-in hibridne verzije 2022. godine...

Novi PEUGEOT E-408 kombinuje neočekivanu privlačnost fastback siluete sa efikasnošću bez emisije, uzbuđenjem snažnog motora od 157 kW (210 KS) i užitkom u vožnji na električni pogon, sa dometom do 453 km. Kada je reč o punjenju, proces je pojednostavljen zahvaljujući integrisanom planeru putovanja. PEUGEOT takođe pruža potpunu bezbrižnost svojim kupcima, obezbeđujući E-408 sa garancijom od 8 godina ili 160.000 km kroz svoj ALLURE CARE program.

ALLURE: Sa svojom fastback siluetom i 100% električnim pogonskim sklopom, PEUGEOT E-408 je potpuno jedinstven na tržištu

EMOCIJA: Uživanje u vožnji na 100% električni pogon je pojačano sa PEUGEOT i-Cockpit® i njegovim ugrađenim planerom putovanja.

IZUZETNOST: PEUGEOT E-408 završava PEUGEOT EV liniju, koja je najšira među svim glavnim proizvođačima automobila na evropskom tržištu sa 12 električnih putničkih automobila i LCV.

U junu 2022. godine, lansiranjem modela PEUGEOT 408, PEUGEOT je doneo privlačnost jedinstvene fastback siluete u vrh C segmenta. Neočekivano drugačiji, 408 se ističe svojim sportskim držanjem, dinamičnim linijama koje nude povišenu poziciju vozača, i premijum sofisticiranošću svog dizajna, do najsitnijih detalja.

Dva elektrifikovana pogonska sklopa, PLUG-IN HYBRID 180 e-EAT8 i PLUG-IN HYBRID 225 e-EAT8, predstavljala su prvi korak u elektrifikaciji modela 408. Ranije ove godine, liniji se pridružio i 48V HYBRID 136 e-DCS6. Novi PEUGEOT E-408 podiže ovu strategiju elektrifikacije na sledeći nivo sa pogonom bez emisije štetnih gasova od 157 kW (210 KS) u kombinaciji sa baterijom od 58,2 kWh (upotrebljiva).

Lansiranje modela PEUGEOT E-408, sa početkom narudžbina od 2. oktobra, označava najnoviji korak u PEUGEOT ambiciji da postane lider na evropskom EV tržištu. Novi PEUGEOT E-408 će se proizvoditi u fabrici Mulhouse i koristiće prednosti programa ALLURE CARE sa garancijom od 8 godina ili 160.000 km, što je najduže među evropskim brendovima.

ALLURE: Neočekivan i dinamičan fastback dizajn

Inovativan i neočekivan fastback dizajn savršeno se uklapa u modernost novog PEUGEOT E-408. Platforma omogućava potpunu elektrifikaciju bez kompromisa u stilu, dinamici ili komforu unutar vozila.

Sa ukupnom dužinom od 4,69 m i širinom od 1,85 m (sa sklopljenim retrovizorima), PEUGEOT E-408 koristi multi-energetsku E-EMP2 (Efficient Modular Platform) platformu, koja je prepoznatljiva po dužini međuosovinskog rastojanja od 2,79 m. Ova velikodušna dimenzija omogućava da se baterija instalira u pod automobila, između točkova, čime se čuva prostor u kabini i snižava težište E-408 radi dinamičnog ponašanja na putu, gde uživanje u vožnji doprinosi napretku.

Ova arhitektura kombinuje dinamičnu eleganciju fastbacka, ponašanje na putu dostojno najboljih limuzina i blago povišenu poziciju vožnje koja poboljšava svakodnevno uživanje, bezbednost i komfor.

Sportsko držanje

Sa svojim širokim tragovima točkova - 1,59 m napred i 1,60 m pozadi - PEUGEOT E-408 je čvrsto ukotvljen na putu. Uprkos povišenoj karoseriji, ovaj model nudi elegantan i sportski profil zahvaljujući ograničenoj visini od 1,49 m, što poboljšava aerodinamiku.

Sportsko držanje PEUGEOT E-408 naglašeno je jedinstvenim i oštrim tretmanom površina karoserije, posebno primetnim na zadnjem delu – sa „mačjim ušima“, prtljažnikom i oblikom krila, stvarajući oštre fasete dizajnirane da igraju sa svetlošću.

Zaštitni elementi karoserije sa strane i točkovi protežu se u robustan crni zadnji branik, koji, dijagonalnim presecanjem boje karoserije, naglašava dinamiku zadnjeg dela. Veliki 19-inčni Graphite točkovi sa inovativnim dizajnom dolaze sa gumama dimenzija 225-50R19 sa veoma niskim otporom kotrljanja (A+ klasa).

Moderna identifikacija

Obrada maske PEUGEOT E-408 u boji karoserije „dematerijalizuje“ je spajajući je sa oblikom branika - znak generacijske promene i ere elektrifikacije u PEUGEOT asortimanu.

Identitet brenda je vidljiviji nego ikad kroz sofisticirani rad na svetlosnoj signalizaciji. Napred, LED tehnologija omogućava veoma tanke - i veoma efikasne - farove koji formiraju izgled PEUGEOT E-408. Svetlosni potpis se proteže nadole sa dve LED trake u obliku očnjaka koje se spuštaju u branik. Pozadi, identitet PEUGEOT dolazi u obliku ikoničnih tri LED kandži, nagnutih radi još veće dinamike.

Dostupno je pet boja za novi PEUGEOT E-408: Okenite bela, Obsession plava, Selenium siva, Elixir crvena i Perla Nera crna.

EMOCIJA: Više nego ikad, zadovoljstvo u vožnji vodi napredak

Velika snaga, trenutni obrtni moment… 100% električni pogon PEUGEOT E-408 nudi čisto zadovoljstvo u vožnji. Ovo je dodatno pojačano PEUGEOT i-Cockpit® i ponašanjem na putu, u pravoj PEUGEOT tradiciji.

Jedinstveno iskustvo vožnje

Neuporediv PEUGEOT i-Cockpit® nudi izuzetnu ergonomiju. Kompaktni volan poboljšava zadovoljstvo u vožnji omogućavajući jedinstvenu agilnost i preciznost pokreta. Pozicioniran u ravni očiju, odmah iznad volana, digitalni klaster uključuje potpuno prilagodljiv i konfigurabilan 10-inčni 3D digitalni panel.

Više nego ikad, zadovoljstvo u vožnji ugrađeno je u gene novog PEUGEOT E-408, sa primerenim ponašanjem na putu, vrhunskim komforom u vožnji i savršenom upravljivošću u gradu, omogućenom prečnikom okretanja od 11,18 m. Da bi se poboljšao vibracioni komfor, krutost karoserije je optimizovana lepljenjem strukturnih elemenata.

Performanse doprinose zadovoljstvu u vožnji

Novi PEUGEOT E-408 poseduje sinhroni elektromotor sa trajnim magnetima koji razvija 157 kW (210 KS) i izdašan obrtni moment od 345 Nm. Ovaj motor se proizvodi u Francuskoj, kroz joint venture kompaniju STELLANTIS-NIDEC. Menjač je povezan sa reduktorom, koji se proizvodi od strane STELLANTIS brenda u Francuskoj.

PEUGEOT i-Cockpit® sa mnoštvom povezanih usluga

Centralni ekran visoke definicije od 10 inča omogućava kontrolu nad PEUGEOT i-Connect® Advanced sistemom, koji dolazi standardno sa PEUGEOT E-408 i nudi efikasnu i efektivnu TomTom povezanu navigaciju. Za optimalnu preglednost, prikaz mape pokriva čitav ekran od 10 inča. Što se tiče ažuriranja sistema, ona se vrše "over the air", što znači putem direktnog prenosa podataka preko telekomunikacione mreže.

Navigacioni sistem uključuje funkciju "planera putovanja" koja optimalno planira rute kako bi maksimizirao domet automobila i olakšalo punjenje. Sistem uzima u obzir razne podatke, uključujući pređenu udaljenost, nivo napunjenosti baterije na početku, željeni nivo napunjenosti na odredištu, brzinu, potrošnju energije, saobraćaj, tip puta, visinsku razliku i, naravno, dostupne stanice za punjenje u blizini odredišta.

e-Routes by Free2move Charge aplikacija je takođe dostupna u vozilu putem povezivanja pametnog telefona sa PEUGEOT i-Connect® sistemom. Aplikacija optimizuje sva putovanja izračunavanjem najbolje rute na osnovu potreba za dometom vozila, lokacija stanica za punjenje, saobraćajnih uslova, udaljenosti koja treba da se pređe itd.

Bežično povezivanje pametnog telefona sa infotainment sistemom (Apple CarPlay/Android Auto) je standardno, a moguće je povezati dva telefona putem Bluetooth konekcije istovremeno. Četiri USB-C priključka dopunjuju povezivanje u PEUGEOT E-408.

Potpuno prilagodljivi i-toggles koji su raspoređeni ispod centralnog ekrana, pružaju jedinstvenu estetiku i tehnološki nivo u segmentu. Svaki od pet prilagodljivih i-toggles nudi osetljive prečice do podešavanja klime, telefonskog kontakta, radio stanice ili pokretanja aplikacije – u skladu sa korisnikovim izborom. Ovo se može prilagoditi za svakog vozača, sa do osam personalizovanih profila.

"OK PEUGEOT" komanda prirodnog jezika omogućava vozaču da pristupi svim funkcijama infotainment sistema putem glasovne komande. Kao i svi najnoviji PEUGEOT modeli, novi PEUGEOT E-408 integriše veštačku inteligenciju ChatGPT, koja putem glasovne komande može odgovoriti na različite zahteve, poput informacija o turizmu ili kreiranja kviza kako bi se deca zabavila tokom vožnje.

MyPEUGEOT® aplikacija za pametne telefone omogućava niz korisnih funkcija, kao što su:

  • Pokretanje ili planiranje termičkog predgrevanja. Pored komfora, ova funkcija optimizuje domet (brže dostiže optimalnu radnu temperaturu baterije).
  • Pregled, planiranje, pokretanje ili odlaganje punjenja baterije.
  • Aktiviranje sekvence svetla za dobrodošlicu, na primer, kako bi se lakše lociralo vozilo na prepunom parkingu.

Udobna unutrašnjost i napredni sistemi za klimatizaciju

Novi PEUGEOT E-408 dizajniran je kao vrhunski fastback u C segmentu, nudeći brojne funkcije koje omogućavaju potpuno uživanje u vožnji i mobilnosti. LED ambijentalno osvetljenje (dostupno u osam boja) iza centralnog ekrana pruža prijatno osvetljenje koje doprinosi sofisticiranoj atmosferi kabine. Ista svetlost se prostire po obloženim panelima vrata, koji su prekriveni tkaninom, Alcantara® ili pravim aluminijumom, u zavisnosti od nivoa opreme.

Termalni i akustični komfor u PEUGEOT E-408 poboljšan je naprednim tehnologijama ugrađenim u stakla:

  • Prednja i zadnja stakla imaju debljinu od 3,85 mm, što je iznad proseka.
  • Prednja bočna stakla su laminirana (3,96 mm na GT verziji) radi bolje zvučne izolacije i povećane bezbednosti.

Klima uređaj doprinosi termalnom komforu putnika, a ventilacioni otvori za svež vazduh pozicionirani su visoko napred, dok putnici na zadnjim sedištima imaju dva ventilaciona otvora smeštena na zadnjoj strani centralne konzole. Kako bi se obezbedila zdrava unutrašnja atmosfera, PEUGEOT E-408 GT može biti opremljen opcionalnim AQS (Sistem za kontrolu kvaliteta vazduha), koji kontinuirano prati kvalitet vazduha u kabini i automatski aktivira recirkulaciju vazduha kada je potrebno. Na GT nivou opreme, ovaj sistem je dopunjen funkcijom Clean Cabin, sistemom za prečišćavanje vazduha sa filtracijom gasova i čestica.

Hi-Fi Premium FOCAL® sistem zvuka

Novi PEUGEOT E-408 opremljen je vrhunskim Hi-Fi Premium FOCAL® sistemom zvuka, koji je razvijen u saradnji sa specijalistima za visoko kvalitetan zvuk tokom tri godine rada. Sistem koristi ARKAMYS digitalnu obradu zvuka i sastoji se od 10 zvučnika sa ekskluzivnim patentiranim tehnologijama:

  • 4 TNF visokotonca sa obrnuto postavljenim aluminijumskim kupolama,
  • 4 zvučnika za bas/srednji opseg sa Polyglass membranama i TMD (Tuned Mass Damper) suspenzijom od 165 mm,
  • 1 Polyglass centralni kanal,
  • 1 Power Flower™ trostruko kalemljen ovalni subwoofer.
  • Zvučnici su upareni sa novim 12-kanalnim pojačalom od 690 W (boosted class D tehnologija).

Prostranost i komfor putničkog prostora

Prednja sedišta PEUGEOT E-408 dobila su AGR oznaku (Aktion für Gesunder Rücken), koju dodeljuje nezavisna nemačka organizacija stručnjaka za ergonomiju i zdravlje kičme. Ova oznaka nagrađuje ergonomiju i raspon podešavanja prednjih sedišta, koja mogu biti opremljena sa 10 mogućih električnih podešavanja i dve memorijske funkcije za vozača, 6 podešavanja za suvozača, kao i pneumatsku masažu sa 8 različitih programa i grejanje sedišta.

Dizajn sedišta osmišljen je da istakne kvalitet materijala, poput tkanina, tehničkih mrežica, Alcantare, reljefne kože i nappa kože (za odabrana tržišta). Na GT verzijama, sedišta su dodatno ukrašena prošivima u boji Adamite, koji se takođe protežu preko instrument table, panela vrata i obloga centralne konzole.

Prtljažnik i praktičnost

Prtljažni prostor PEUGEOT E-408 nudi velikodušan kapacitet od 471 litra, koji se povećava na 1.545 litara sa oborenim zadnjim sedištima. Sa oborenim sedištima, moguće je prevesti predmete do 1,89 metara dužine. Prtljažnik je opremljen LED osvetljenjem, utičnicom od 12V, mrežom za skladištenje i kukicama za kese, što doprinosi svakodnevnoj praktičnosti.

Izuzetna bezbednost i tehnologije za vožnju

Novi PEUGEOT E-408 dolazi opremljen najnovijim bezbednosnim i asistencijskim sistemima za vožnju, koji vozaču i putnicima pružaju dodatni nivo sigurnosti i komfora. Ovi sistemi koriste podatke prikupljene putem 5 kamera i 3 radara kako bi olakšali vožnju, manevrisanje i putovanja. Neki od najvažnijih sistema uključuju:

  • Adaptivni tempomat sa funkcijom Stop & Go, koji automatski prilagođava brzinu i održava bezbednu udaljenost od vozila ispred, kao i zaustavljanje i pokretanje u uslovima gustog saobraćaja.
  • Automatsko kočenje u hitnim slučajevima sa upozorenjem na rizik od sudara. Ovaj sistem detektuje pešake i bicikliste, danju i noću, pri brzinama između 7 km/h i 140 km/h, zavisno od verzije.
  • Upozorenje na izlazak iz trake sa funkcijom automatske korekcije putanje.
  • Upozorenje na pažnju vozača, koje detektuje pad koncentracije tokom dužih vožnji ili pri brzinama iznad 65 km/h, analizirajući male pokrete volana.
  • Prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova i prikaz na digitalnom ekranu, uključujući znakove kao što su stop, zabrana ulaska, zabrana preticanja i slično.
  • Sistem za praćenje mrtvog ugla sa dometom do 75 metara.
  • Upozorenje na unakrsni saobraćaj pri vožnji unazad, koje upozorava na približavanje vozila sa strane prilikom parkiranja unazad.

Opcije opreme i verzije

Novi PEUGEOT E-408 dostupan je u dve verzije opreme: Allure i GT. Oba modela dolaze sa bogatim standardnim paketima opreme, dok GT verzija nudi dodatne napredne tehnologije i luksuzne detalje.

PEUGEOT E-408 Allure uključuje LED farove, 19-inčne aluminijumske točkove, PEUGEOT i-Cockpit® sa prilagodljivim 10-inčnim digitalnim ekranom, povezanu navigaciju sa planerom putovanja, glasovnu komandu "OK PEUGEOT", bežično povezivanje Apple CarPlay/Android Auto, grejanje sedišta i volana, dvozonsku automatsku klimu, kameru za parkiranje i senzore, toplotnu pumpu i još mnogo toga.

PEUGEOT E-408 GT nadograđuje verziju Allure sa Matrix LED farovima, prednjim parking senzorima, aluminijumskim unutrašnjim oblogama sa prilagodljivim ambijentalnim osvetljenjem, aluminijumskim pragovima vrata, paketom Drive Assist Plus (poluautonomna vožnja nivoa 2), električnim prtljažnikom sa funkcijom otvaranja bez ruku i još mnogo toga.

Efikasnost, bezbednost i kvalitet

PEUGEOT je dizajnirao novi E-408 sa ciljem maksimalne energetske efikasnosti. Aerodinamika automobila je optimizovana, sa niskim koeficijentom otpora vazduha, što doprinosi niskoj potrošnji energije od 15,2 kWh/100 km i omogućava domet do 453 km prema WLTP ciklusu.

Visokonaponska baterija kapaciteta 58,2 kWh omogućava dug domet, dok regenerativno kočenje doprinosi efikasnijem punjenju baterije tokom vožnje. Automobil podržava brzo punjenje do 120 kW, što omogućava punjenje baterije od 20% do 80% kapaciteta za nešto više od 30 minuta.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group