Novi Audi Q5 SUV: Provereni koncept u trećoj generaciji

Više slika

Više slika

Audi je predstavio novu generaciju svog popularnog Q5 SUV modela, koji se ističe dinamičnim dizajnom, visokom varijabilnošću, novim infotainment sistemom i modernim konceptom upravljanja...

Ovaj model, zasnovan na Premium Platform Combustion (PPC), koristi efikasne, delimično elektrifikovane motore, koji kombinuju performanse sa ekološkom odgovornošću. Kao drugi model nove generacije efikasnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, novi Q5 predstavlja ključni korak u osvežavanju Audi portfolija.

Gernot Döllner, generalni direktor kompanije Audi AG, opisuje novi Audi Q5 SUV kao garant uspeha: „Audi Q5 je naš najuspešniji i najvažniji SUV model u srednjoj klasi već više od 15 godina. Nova generacija je dalji razvoj proverenih karakteristika. Kao sportski svestrani automobil sa dinamičnim SUV dizajnom, novi Audi Q5 nastaviće svoju priču o uspehu.“

Razvoj platforme i tehnologije

Ovo je treća generacija Q5 modela, čiji prvi modeli datiraju iz 2008. godine. Novi Audi Q5 se bazira na PPC platformi, kao i novi modeli Audi A5, što omogućava lansiranje velikih modela sa visokim tehničkim standardima u različitim segmentima. PPC platforma je fleksibilna i omogućava Audi brendu da budući modeli imaju jedinstvene karakteristike. Kombinacijom sportskog, tehnološki orijentisanog dizajna i praktičnosti, Q5 postavlja nove standarde u srednjoj klasi SUV vozila. Motori sa MHEV plus tehnologijom (mild-hybrid electric vehicle) obezbeđuju efikasnost i snagu, dok kasniji plug-in hibrid modeli proširuju opcije.

Praktičnost i varijabilnost prostora

Nova generacija Audi Q5 SUV modela donosi značajno unapređenje u prostoru i udobnosti. Unutrašnjost je dizajnirana tako da pruži osećaj prostranosti, sa dodatnim prostorom za glavu i noge putnika. Zadnja sedišta su potpuno podesiva i mogu se pomerati uzdužno, što omogućava povećanje zapremine prtljažnika ili dodatnu udobnost za putnike. Kada su zadnja sedišta preklopljena, prtljažni prostor dostiže zapreminu od 1.473 litara, zavisno od modela. Poklopac prtljažnika može se smestiti u specijalno dizajniran odeljak ispod poda prtljažnika, čime se povećava prostor za prtljag i omogućava sigurno skladištenje.

Drugi praktični detalji uključuju veći pretinac ispod središnjeg naslona za ruke u poređenju sa prethodnim modelom, brojne manje pregrade za naočare, ključeve i druge predmete, kao i induktivno punjenje sa 15 vati snage u prednjoj centralnoj konzoli. Dva USB-C porta napred i dva pozadi omogućavaju brzo punjenje, sa kapacitetom punjenja do 60 vati napred i do 100 vati pozadi, što znači da se čak i veći uređaji poput laptopova mogu puniti tokom vožnje.

Eksterijer: Sportskiji i dinamičniji dizajn

Treća generacija Audi Q5 modela donosi sportskiji izgled sa savršenim proporcijama. Visoka i zategnuta linija stvara snažnu siluetu, povezuje prednja i zadnja svetla, i čini da vozilo izgleda duže. Iznad linije pragova, uzdiže se linija koja prelazi preko blatobrana i ulazi u zadnji branik, dajući vozilu dinamičan izgled čak i dok stoji.

Prednji deo automobila je samouveren, sa širokom rešetkom Singleframe, koja je sada postavljena više nego kod prethodnog modela. Ovaj deo flaniraju vertikalne, funkcionalne zavese za vazduh, koje poboljšavaju aerodinamiku vozila. Na zadnjem delu, svetlosna traka sa digitalnim OLED svetlima pruža izuzetno jasan dizajn. Ona se prostire čitavom širinom automobila, dok jednostavna površina ispod svetlosne trake daje vozilu elegantan i sportski izgled. U zavisnosti od motora, zadnji difuzor integriše različite izduvne cevi: dvostruke kvadratne cevi kod dizel motora, ili pravougaone kod benzinskih motora, dok S modeli imaju četiri okrugle izduvne cevi u novom dizajnu.

Varijante i boje

Tri različite verzije eksterijera su dostupne: osnovna, advanced i S line. S modeli imaju nezavisni eksterijer sa većim usisnicima za vazduh u obliku aero cevi, kao i sportskijim difuzorom pozadi. Dostupno je jedanaest boja, uključujući Arkona White, Glacier White, Mythos Black, Floret Silver i novu Tambora Gray boju. Ekskluzivne boje za S modele uključuju Ultra Blue metallic i Sakhir Gold metallic.

Unutrašnjost: Čiste linije i prijatan ambijent

Unutrašnjost novog Q5 SUV odražava filozofiju Audi dizajna sa četiri ključne karakteristike: "ljudsko-središte" fokusirano na potrebe korisnika, "vizuelna jasnoća" sa jasnom strukturom, funkcionalnost i estetika. Centralni deo unutrašnjosti čini "Digitalna scena" sa Audi MMI displejima, uključujući 11,9-inčni virtuelni kokpit i 14,5-inčni MMI ekran osetljiv na dodir. Vozač i suvozač mogu koristiti i 10,9-inčni MMI Passenger Display sa Active Privacy Mode funkcijom, koja omogućava korišćenje sistema bez ometanja vozača.

Materijali u unutrašnjosti su pažljivo odabrani, sa naglaskom na udobnost. Sedišta u S line verziji su presvučena održivim materijalima poput Kaskade tkanine i Dinamica materijala, koji je izrađen od recikliranih poliesterskih vlakana.

Motori i tehnologija

Audi Q5 koristi najnovije MHEV plus tehnologije sa 48-voltnim električnim sistemom koji podržava motor sa unutrašnjim sagorevanjem, smanjujući emisije i povećavajući performanse. Na evropskom tržištu, novi Q5 dolazi sa tri verzije motora, uključujući 2.0 TFSI benzinski motor sa 150 kW (204 KS) i 340 Nm obrtnog momenta, dostupnim u verziji sa prednjim ili quattro pogonom na sva četiri točka. Audi SQ5 nudi V6 TFSI motor sa 270 kW i 550 Nm obrtnog momenta.

Proizvodnja i održivost

Proizvodnja Audi Q5 modela odvija se u fabrici u San Hoze Čiapa u Meksiku, gde Audi primenjuje strategiju održive proizvodnje "360factory". Fabrika je prva na svetu koja je dobila sertifikat Alijanse za odgovorno upravljanje vodom (AWS), zahvaljujući merama štednje vode i sistemima za reciklažu.

Cene i dostupnost

Novi Audi Q5 i SQ5 modeli biće dostupni za porudžbine u Nemačkoj od septembra 2024. godine, sa cenama koje počinju od 52.300 evra za osnovni model Audi Q5 SUV TFSI. Cena za SQ5 model počinje od 82.900 evra.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group