Honda SUV nekontrolisano ubrzala do 193 km/h sa tinejdžerom za volanom

Tinejdžer iz Severne Dakote doživeo je zastrašujući incident kada je njegov 2022 Honda Pilot počeo ubrzavati do 193 km/h bez njegovog pritiska na gas...

Uprkos svim pokušajima da zaustavi vozilo, uključujući kočenje i prebacivanje u neutralnu brzinu, SUV nije usporio. Na kraju, policija je morala intervenisati i pomoću kontrolisanog sudara zaustaviti njegov automobil, sprečivši moguću tragediju.

Incident se dogodio 17. septembra 2024. godine, dok je Sem Dačer, 18-godišnji vozač, vozio kući prema Vest Fargu. Samo nekoliko meseci nakon što je završio srednju školu, našao se u situaciji opasnoj po život. SUV je počeo ubrzavati bez njegove kontrole, a pritisak na kočnicu i pokušaji prebacivanja vozila u neutralnu brzinu nisu imali efekta.

U nemogućnosti da sam pozove pomoć, Dačer je zamolio svoju majku da kontaktira policiju. Policajac Zak Gruver brzo je locirao tinejdžera i doneo hrabru odluku da koristi svoj Dodge Charger patrolni automobil kako bi usporio Hondu. Nakon što je pretekao SUV, Gruver je kočio, što je aktiviralo sistem za izbegavanje sudara u Hondi, usporivši vozilo na oko 80 km/h.

Kontrolisani sudar, koji je zabeležen na kameri policijskog automobila, omogućio je bezbedno zaustavljanje vozila, samo 6,4 kilometra od raskrsnice. Na sreću, u tom trenutku na putu nije bilo mnogo saobraćaja, što je smanjilo rizik od fatalnog sudara.

Policajac Gruver je objasnio svoj postupak: „To je bilo jedino što sam mogao smisliti da ga zaustavim na vreme. Jednostavno smo ostali bez vremena i prostora." Pre sudara, drugi policajac je telefonom pokušao proći sve moguće opcije sa Dačerom, ali nijedna nije uspela pre nego što je automobil zaustavljen.

Prema rečima majke vozača, Ketrin Dačer, Honda Pilot je već bila u servisu zbog problema sa zaglavljenim gasom. Nakon incidenta, porodica je odvezla vozilo u ovlašćeni servis na detaljnu inspekciju. Portparol kompanije Honda odbio je da spekuliše o mogućem uzroku problema.

Ovaj incident još jednom podseća na važnost sigurnosnih sistema u modernim vozilima, ali i na hrabre odluke policijskih službenika koji svakodnevno štite živote na putevima.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group