Greška autopilota ili ljudski faktor? Tesla zajahao šine u želji da postane voz

Bez obzira na to kako gledate na to, vozač ovog Tesla modela napravio je barem jednu, ako ne i više, loših odluka...

Bez obzira na lični stav prema softveru za autonomnu vožnju, svi se možemo složiti da nijedan nije savršen. Upravo zbog te činjenice, proizvođači automobila poput brenda Tesla zahtevaju da vozač bude uvek budan i spreman da preuzme kontrolu nad vozilom kada koristi sisteme nivoa 2.

Očigledno, jedan vlasnik ovog automobila nije uspeo to da izvede, jer je vozio nekoliko metara na železničkoj pruzi u Kaliforniji. Dok nije jasno da li je Autopilot zaista skrenuo na prugu, alternativa je još gora za vozača.

Policijska uprava Woodland u Kaliforniji podelila je u sredu post upozorenja vozačima Tesla modela da budu oprezni kada koriste Autopilot. „Želimo da podsetimo sve na važnost budnosti dok koristite Tesla funkciju Autopilota. Jutros je došlo do incidenta kada je Autopilot zamenio železničku prugu za put, što je predstavljalo ozbiljnu opasnost,“ navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se zatim naglašava potreba da se ostane budan, da se sistem redovno prati i da se bude pažljiv. Ovo su odlični saveti bez obzira na to koji sistem nivoa 2 koristite. Izgleda da su ovo stvari koje je vozač Tesla modela zaista morao čuti pre nego što je vozio nekoliko metara na železničkim šinama.

Fotografija sa mesta događaja pokazuje, kako se čini, Model Y prilično daleko na pruzi. Prvo, pohvala vozaču što je uspeo da održi vozilo dovoljno pravolinijski da ostane na šinama. Drugo, zašto je uopšte dozvolio da vozilo dođe tako daleko? Ako je Autopilot zaista bio uključen, da li vozač nije obraćao pažnju? Da li je mislio da je magično uključio „Režim voza za voz“ ili nešto slično?

Značajno je da su neki sugerisali da je, kao što su drugi učinili u zapaženim nesrećama, vozač jednostavno okrivio Autopilot, dok je zapravo on napravio grešku. Ako je nekako istina da je vozač namerno odlučio da pokuša voziti na železničkim šinama, onda bi ovo mogla biti najgluplja nesreća koju smo videli u poslednje vreme. Nijedno objašnjenje nije dobro, ali pažljivija vožnja je rešenje u svakom slučaju.

Vlasti kažu da rade na verifikaciji tačnosti onoga što im je vozač rekao. Incident je još uvek pod istragom.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group