BMW i Toyota proširuju partnerstvo kako bi spasili automobile na vodonik

Dva automobilska giganta rade zajedno na automobilima sa gorivnim ćelijama od 2012. godine

Toyota i BMW jačaju svoje partnerstvo u oblasti vozila na gorivne ćelije dok se rast prodaje električnih vozila usporava, a nemački brend planira da u narednim godinama započne proizvodnju vodoničnog modela X5.

Dok se većina drugih tradicionalnih proizvođača automobila u potpunosti posvetila hibridima i električnim vozilima, Toyota i BMW su među retkima koji nastavljaju da razvijaju vodonične tehnologije. Njihova saradnja traje od 2012. godine, a očekuje se da će početkom septembra potpisati novi memorandum o proširenom partnerstvu.

Prema izveštajima iz Nikkei Asia, dogovor će omogućiti Toyota brendu da obezbedi BMW kompaniji važnije komponente za vodonik, uključujući rezervoare i sisteme gorivnih ćelija. BMW će potom koristiti svoje tehnologije električnih vozila i pogonske sisteme. Početkom 2023. godine, BMW je lansirao pilot flotu vodoničnih iX5 modela, a snažnija saradnja sa Toyota brendom omogućiće smanjenje troškova razvoja i proizvodnje budućeg modela za masovno tržište.

Jedan od glavnih razloga zašto vozila na gorivne ćelije nisu postala popularnija je nedostatak solidne infrastrukture za punjenje. Očekuje se da će partnerstvo između Toyota i BMW uključivati saradnju na razvoju i uvođenju poboljšane infrastrukture za snabdevanje vodonikom širom Evrope.

BMW se neće zaustaviti sa jednim vozilom na vodonik. Nakon lansiranja iX5 sa gorivnim ćelijama, namerava da doda više vozila sa gorivnim ćelijama u svoju ponudu.

Hydrogen iX5, koji je BMW predstavio prošle godine, započinje kao standardni X5 proizveden u fabrici u Spartanburgu, u Južnoj Karolini. Zatim se šalje u BMW Centar za istraživanje i inovacije u Minhenu, gde se pod vozila zamenjuje onim sa dva velika rezervoara za vodonik postavljena u centralnom tunelu i ispod zadnjeg sedišta. Integrisana pogonska jedinica sa električnim motorom, transmisijom i elektronskim uređajima za napajanje zamenjuje motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Više detalja o produbljivanju saradnje između dve kompanije biće objavljeno na BMW medijskom događaju zakazanom za 5. septembar.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group