Aston Martin Vanquish: Novi GT sa brzinom od 344 km/h stiže kao model sa vrhunskim performansama

Više slika

Više slika

Aston Martin je predstavio potpuno novi Vanquish, koji se postavlja kao naslednik DBS i donosi kombinaciju luksuznog komfora, superautomobilskih performansi i precizne dinamike...

Vanquish je opremljen moćnim 5.2-litarskim V12 motorom sa dvostrukim turbopunjačem, koji isporučuje 824 konjske snage (614 kW) i 1.000 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog menjača i elektronskog diferencijala sa ograničenim proklizavanjem. Ovaj impresivni pogonski sklop omogućava Vanquish modelu da postigne ubrzanje od 0 do 96 km/h za 3.2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 344 km/h, čime postaje najbrži serijski proizvodni automobil Aston Martin brenda do sada.

Pored izuzetnih performansi, Vanquish se odlikuje naprednim tehničkim rešenjima koja poboljšavaju njegovu stabilnost i upravljivost. Automobil je izgrađen na aluminijumskoj strukturi sa 75% većom bočnom krutošću u poređenju sa DBS modelom, a produžena je i osovina za 80 mm, što doprinosi boljem balansu i udobnosti u vožnji. Ugrađen je i novi Bilstein DTX sistem amortizera, koji omogućava značajne razlike između režima vožnje – od udobne vožnje do sportske dinamike, u zavisnosti od želje vozača.

Vanquish takođe ima unapređen sistem elektronske stabilizacije, koji koristi napredne algoritme za predviđanje optimalnih nivoa prijanjanja i reakciju na nestabilnosti vozila. Ovaj sistem pruža bolju kontrolu, dok je zaustavljanje obezbeđeno pomoću karbonsko-keramičkih kočnica sa diskovima prečnika 410 mm napred i 360 mm pozadi, koji mogu da izdrže temperature do 800°C.

Dizajn novog Vanquish modela kombinuje klasične stilističke elemente sa modernim detaljima, što mu daje impozantno prisustvo na putu. Prednji deo odlikuju široka rešetka i Matrix LED farovi, dok aerodinamični prednji spliter poboljšava protok vazduha. Hauba je inspirisana Formulom 1, sa ventilacionim otvorima koji pomažu hlađenju V12 motora.

Na bočnim stranama, karbonska karoserija i spuštene kvake doprinose aerodinamičnosti, dok zadnji deo automobila sadrži inovativni "Kamm Tail" dizajn sa sedam LED svetlosnih traka i velikim difuzorom. Četvorostruki izduvni sistem od nerđajućeg čelika može se opcionalno zameniti lakšim titanijumskim sistemom, što smanjuje težinu za 10,5 kg.

Unutrašnjost Vanquish modela je dizajnirana za luksuz i udobnost, sa električnim sedištima koja se podešavaju u 16 položaja, presvučenim Alcantara i poluanilinskom kožom. Automobil je opremljen 10.25-inčnim digitalnom instrument tablom i infotainment sistemom iste veličine. Ugrađen je i audio sistem sa 15 zvučnika marke Bowers & Wilkins, dok opcioni drveni ukrasi dodaju osećaj elegancije.

Iako Aston Martin nije otkrio cenu novog Vanquish modela, prva isporuka vozila očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine. S obzirom na ekskluzivnu proizvodnju od manje od 1.000 jedinica godišnje, Vanquish se postavlja kao prestižan model koji kombinuje performanse superautomobila sa luksuzom i inovacijama.

Aston Martin Vanquish će svakako nastaviti tradiciju ovog brenda u stvaranju vrhunskih gran turizmo automobila, nudeći kupcima spoj brzine, stila i napredne tehnologije.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group